Τετάρτη 24 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Παραμένουν ο Αλ. Αλαβάνος και η αντιπαράθεση

Υποχώρησε απ' την εκφρασμένη πρόθεσή του να υποβάλει παραίτηση απ' το βουλευτικό αξίωμα ο Αλ. Αλαβάνος, ωστόσο η παραμονή του στη θέση του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κάθε άλλο παρά εκτονώνει την εκρηκτική αντιπαράθεση στο εσωτερικό του σχήματος, αφού συνοδεύεται από έντονο παρασκήνιο που προκαλεί νέες εντάσεις. «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», επισημαίνουν αρκετά στελέχη, εν αντιθέσει με άλλα που πανηγυρίζουν γιατί - όπως λένε - επιτεύχθηκε η μετατόπιση του κέντρου των αποφάσεων απ' τον ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ κι ενώ έξω απ' τα γραφεία του είχαν συγκεντρωθεί κατόπιν προτροπής συνιστωσών του μερικές εκατοντάδες μελών που επευφημούσαν τον Αλ. Αλαβάνο, γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στον Συνασπισμό (για «χείριστες παραδόσεις αρχηγισμού και μεσσιανισμού» που «εντείνουν την πόλωση» έκαναν λόγο στελέχη του).

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να συγκληθεί στις αρχές Ιούλη πανελλαδικό σώμα, το οποίο θα ολοκληρώσει τα συμπεράσματα για το εκλογικό αποτέλεσμα και θα επεξεργαστεί τις κατευθύνσεις για την οργανωτική ανασυγκρότησή του. Το φθινόπωρο θα πραγματοποιηθεί οργανωτική πανελλαδική συνδιάσκεψη, η οποία θα αποφασίσει «οργανωτικές προσαρμογές», που, όπως διαφάνηκε από δήλωση του Αλ. Αλαβάνου, θα κινούνται στην κατεύθυνση της ενιαιοποίησης του σχήματος, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΝ αλλά και μια σκληρή δήλωση του πρώην προέδρου Ν. Κωνσταντόπουλου, που κάνει λόγο για «πραξικόπημα». Πάντως, ο Αλ. Τσίπρας στη χτεσινή συνεδρίαση της ΠΓ του ΣΥΝ φέρεται να διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει σκέψη για ενιαίο κόμμα και πως σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε αλλαγή στις σχέσεις ΣΥΝ και ΣΥΡΙΖΑ θα αποφασιστεί από συνέδριο του ΣΥΝ χωρίς αιφνιδιασμούς. Τα στελέχη της «Ανανεωτικής Πτέρυγας» ήταν σαφή λέγοντας πως απ' το τι θα πράξει η πλειοψηφία θα εξαρτηθεί αν οι ίδιοι θα λύσουν το συμβόλαιο ίδρυσης του ΣΥΝ...

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε πως «τα μέλη και οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πια το δικαίωμα να έχουν ρόλο και λόγο, να εκλέγουν τους αντιπροσώπους τους, να βάζουν τη σφραγίδα τους στις πολιτικές κατευθύνσεις και στην εκλογή όχι αρχηγού αλλά συλλογικής ηγεσίας (...). Με τις μικρές μου δυνάμεις από σήμερα συμμετέχω σε αυτή την προσπάθεια. Οχι μόνο ως πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας, αλλά και ως μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που διεκδικώ να έχω την κόκκινη κάρτα για να ψηφίσω στη Συνδιάσκεψη». Επιπρόσθετα ανέλαβε την ευθύνη για «όσα διαδραματίστηκαν από τον Σεπτέμβρη 2007 μέχρι τον Ιούνη του 2009 και οδήγησαν στην ήττα του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε πως τα προβλήματα είναι επιλύσιμα έξω «από το ημίφως κομματικών γραφείων» και επέκρινε τον ΣΥΝ λέγοντας: «Συνιστώσες, όπως το κόμμα μου ο Συνασπισμός, μπορούν πια να κατανοήσουν ότι η πρόκληση δεν είναι να ελέγχουν το σχήμα συνεργασίας, ή να το βλέπουν ως διαπραγμάτευση μηχανισμών».

Ο Αλ. Τσίπρας παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση της Γραμματείας προειδοποίησε όσους αμφισβητούν το δικαίωμα του εκάστοτε προέδρου του ΣΥΝ να τίθεται επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές μάχες, λέγοντας για τους όρους λειτουργίας: «Δεν είμαστε τρελοί, δεν τους βγάλαμε απ' το μυαλό μας (...). Αν κάποιος τους αμφισβητεί θα τους επανεξετάσουμε, όμως θα επανεξετάσουμε τα πάντα από την αρχή (...). Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που έχουμε σήμερα. Αν δε μας κάνει, πρέπει να δούμε όλες αυτές τις αποφάσεις και να μην κάνουμε τους τρελούς, ότι δεν υπήρξαν. Βεβαίως, να τις επανεξετάσουμε, αλλά όλα από την αρχή».

Τη Δευτέρα, νωρίτερα από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, είχε συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ, η οποία σε ανακοίνωσή της άφηνε αιχμές εναντίον του Αλ. Αλαβάνου αναφέροντας: «Αν και το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν κάτω από τις προσδοκίες όλων μας, η διαχείριση από την επόμενη μέρα δημιουργεί μια αναντίστοιχη εικόνα καταστροφής (...). Δεν αποδεχόμαστε το σύνολο της ερμηνείας του συντρόφου (σ.σ. του Αλ. Αλαβάνου) για το αποτέλεσμα ή τον επιμερισμό ευθυνών». Η «Ανανεωτική Πτέρυγα» σε δική της ανακοίνωση σημειώνει: «Η εικόνα της διαμάχης για λειτουργικά ζητήματα και οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, ερήμην της πολιτικής, είναι απωθητική και ενισχύει το διάχυτο αίσθημα απογοήτευσης».

Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Αλ. Αλαβάνος ανάμεσα σε άλλα επιδιώκει η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί το ενιαίο κέντρο διεύθυνσης του σχήματος με τη συμμετοχή και εκπροσώπου της «Ανανεωτικής Πτέρυγας».

Εκδήλωση - παρέμβαση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας»

Χτες βράδυ η «Ανανεωτική Πτέρυγα» παρενέβη στις εξελίξεις με ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση με κεντρικό ομιλητή τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος έκανε λόγο για «βαθιά ήττα», επικρίνοντας το γεγονός πως «δε διαμορφώθηκε ποτέ ένα σαφές και σταθερό πολιτικό σχέδιο με αναφορά στο μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων που θα το υλοποιήσουν», την «απολύτως αδικαιολόγητη αλαζονεία και αμετροέπεια» που έθεσε υπό αίρεση την «πολιτική μας αξιοπιστία», ενώ εκτίμησε ότι «ο Δεκέμβρης μάς στοίχισε πολύ ακριβά».

Ο Φ. Κουβέλης δήλωσε πως η «Ανανεωτική Πτέρυγα» δικαιώθηκε σε ό,τι αφορά στα προβλήματα «που θα προκαλούσε το ηγετικό δίδυμο στην ηγεσία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ», απηύθυνε «δραματική έκκληση» για «αναβάπτιση στις μεγάλες ανανεωτικές αρχές, μεγάλη στροφή στην πολιτική και κοινωνική παρέμβαση, ανακαθορισμό σε νέα βάση του ΣΥΡΙΖΑ», ισχυριζόμενος πως «αλλαγή στις πολιτικές του κράτους, του δήμου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρξουν συμπτώσεις, συνεργασίες που να δημιουργούν δημοκρατικές πλειοψηφίες αλλαγών». Μάλιστα, ο Φ. Κουβέλης υπερασπίστηκε τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις ΜΚΟ και πρόσθεσε: «Εχουμε εγκαταλείψει τη δογματική, γενικευμένη εχθρότητα προς την επιχειρηματική δραστηριότητα, πεισθήκαμε ότι αλλαγή πορείας δε σημαίνει γενικευμένες κρατικοποιήσεις»!

Σε ό,τι αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αποσαφήνιση του χαρακτήρα και των δομών του, διαμήνυσε ότι «αρνούμαστε τον υπερσυγκεντρωτικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και δε δεχόμαστε την εν λευκώ εξουσιοδότηση στις πολιτικές του αποφάσεις που νομιμοποιούνται εκ των υστέρων, χάριν της "αυταξίας" της ύπαρξής του». Και συμπλήρωσε: «Δεν αποδεχόμαστε την επιχειρούμενη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό σχηματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κόμμα μας. Κάρτα μέλους έχουμε μόνο σε ένα κόμμα».

Ο Φ. Κουβέλης κάλεσε τα μέλη, τα στελέχη και τους φίλους του ΣΥΝ να «σταθούν όρθιοι και άγρυπνοι φύλακες» και να έχουν «σαφές μέτωπο απέναντι σε ό,τι αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του». Τέλος, τόνισε: «Σας διαβεβαιώ, είναι και προσωπική μου δέσμευση. Θα ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την Αριστερά που ονειρευτήκαμε».

Θεατρινισμούς και πραξικόπημα καταγγέλλει ο Κωνσταντόπουλος

«Ιλαροτραγικά» χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΝ ο πρώην πρόεδρός του Ν. Κωνσταντόπουλος με χτεσινή του δήλωση, στην οποία αναφέρεται σε «νοοτροπίες και πρακτικές» που δεν έχουν «καμία σχέση με δημοκρατικές διαδικασίες της Ανανεωτικής Αριστεράς».

Σχολιάζοντας τη δήλωση του Αλ. Αλαβάνου μετά την ανάκληση της παραίτησής του, αναφέρει: «Η τελευταία πάντως δήλωση του Αλ. Αλαβάνου μετά την ανάκληση της παραίτησής του με την οποία ανακοινώνει την πραγματοποίηση συνδιάσκεψης (;) για εκλογή ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ (;) από τα μέλη του (;) δηλαδή τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από πολιτική συμμαχία σε ενιαίο κόμμα (!) αποτελεί προσωποπαγή επινόηση, διάλυσης της αυτόνομης υπόστασης του ΣΥΝ. Αυτό το πραξικόπημα στρέφεται εναντίον όλων όσων αγωνίστηκαν επί δεκαετίες για να ριζώσει στην ελληνική πολιτική ζωή το ρεύμα της ανανέωσης».

Και καταλήγει: «Μας αφορούν όλους αυτές οι κινήσεις και προφανώς δεν μπορούμε να αφήσουμε την καρεκλομαχία και τους θεατρινισμούς που παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να διαλύσουν έναν ιστορικό πολιτικό χώρο».

Η ΚΟΕ και η ΑΚΟΑ

Η ΚΟΕ με ανακοίνωσή της επικροτεί «ανατροπές στην πολιτική και οργανωτική λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ» όπως και του «να μετατεθεί το κέντρο βάρους στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι στις γραφειοκρατικές, απαρχαιωμένες και ιντριγκαδόρικες λειτουργίες και ισορροπίες μηχανισμών, άτυπων ηγετικών ομάδων, τάσεων ή συνιστωσών», με «μία και ενιαία ηγεσία, κόβοντας μαχαίρι τα πολλαπλά κέντρα, τα καπελώματα, την αντιφατική και αλλοπρόσαλλη εκφώνηση, την αντιδημοκρατική πρακτική των τετελεσμένων, τις αιφνιδιαστικές ηγετικές ανακοινώσεις από τα μικρόφωνα ή τα μεγάφωνα» και προτείνει «κοινή λειτουργία και σε επίπεδο βάσης».

Με τη σειρά της και η ΑΚΟΑ αναφέρει ότι «τα υπάρχοντα μοντέλα εκπροσώπησης υπερβαίνουν τη συλλογικότητα και καλλιεργούν αντιπαρατιθέμενες σφαίρες ηγεμονίας» και προτείνει μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε «φορέα των μελών του» με κάρτες μελών και συγκρότηση οργανώσεων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ